Hoe is het om ingenieur in Den Haag te zijn

Ingenieur Den Haag

Ingenieurs in Den Haag zijn schaars. De meeste ingenieursbureaus hebben elk jaar een beperkt aantal vacatures, en veel daarvan staan open voor het aannemen van stagiaires. Je hebt misschien meer kans op een baan na je studie, maar dat is moeilijk omdat je moet concurreren met afgestudeerden die al bij een ingenieursbureau werken. De banenmarkt voor ingenieurs is niet meer wat het geweest is, zelfs niet voor de economische crisis. Dat komt omdat engineering niet meer zo belangrijk is als vroeger. Bedrijven automatiseren meer van hun activiteiten en gebruiken analytics in plaats van ingenieurs om beslissingen te nemen. Dit betekent dat er minder kansen zijn voor nieuwe ingenieurs om de leegte op te vullen. 

De kosten van levensonderhoud zijn hoog.

Ingenieurs wonen vaak in dezelfde stad als waar ze werken, maar dat betekent niet dat het goedkoop is om in Den Haag te wonen. De kosten van levensonderhoud in deze stad zijn hoog, en dat is een uitdaging voor ingenieurs die ook wat tijd met hun gezin willen doorbrengen. Hoewel veel expat ingenieurs ervoor kiezen om naar Den Haag te verhuizen om te profiteren van de internationale zakelijke connecties van de stad, doen ze dat ook omdat ze een zo goed mogelijke balans willen hebben tussen werk en privéleven. Wonen in Den Haag betekent ook dat je naar je werk moet pendelen, wat een uitdaging is in de winter en het voorjaar, en het betekent dat je elke dag moet reizen als je op vakantie wilt met je gezin.

De werkomgeving kan verstikkend zijn.

Ingenieurs moeten op verschillende manieren met elkaar communiceren, onder meer schriftelijk, mondeling en digitaal. Dit betekent dat je goed moet luisteren naar wat je collega's te zeggen hebben, en dat je alles moet lezen en begrijpen wat ze schrijven. In sommige werkomgevingen zijn mensen zo gefocust op hun eigen werk dat ze niet willen horen wat iemand anders te zeggen heeft, zelfs als die informatie relevant is voor het project. Dit kan frustrerend zijn. Als u besluit in een groot bedrijf te gaan werken, moet u misschien uw manier van doen veranderen als u verder wilt komen in uw carrière. Grote bedrijven hebben vaak een starre hiërarchie, dus het is onwaarschijnlijk dat je verder komt dan een startersfunctie als je voor een klein bedrijf werkt.

Er is een tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Ingenieurs zijn cruciaal voor de economie van het land, maar er zijn er gewoon niet genoeg van in Den Haag. Dat geldt in Nederland, maar ook in andere landen, en het is een probleem dat niet snel zal worden opgelost. Om in de groeiende behoefte aan ingenieurs te voorzien, proberen universiteiten het aantal afgestudeerden in de ingenieurswetenschappen te vergroten. Dit is een goede zaak, maar het kost tijd. Als u een manier wilt vinden om bij te dragen aan het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, kunt u overwegen een masterdiploma te behalen. Zo krijg je de ervaring die je nodig hebt om als ingenieur aan de slag te gaan, en het opent ook veel mogelijkheden voor vervolgopleidingen. Als je besluit een masterdiploma te halen, zorg er dan voor dat het relevant is voor de industrie waar je wilt werken. Het is gemakkelijk om een programma te kiezen dat zich richt op een bepaald gebied, maar je wilt er zeker van zijn dat je de opleiding krijgt die je nodig hebt om het beroep in te gaan.